Giresun Haber Postası

İDDİALAR ÖZEL İDAREYİ TÖHMET ALTINDA BIRAKTI… VALİ SORUŞTURMA AÇACAK MI ?

İDDİALAR ÖZEL İDAREYİ TÖHMET ALTINDA BIRAKTI… VALİ SORUŞTURMA AÇACAK MI ?
03 Kasım 2022 - 16:45

Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “Geçtiğimiz ay Mustafa Alpaslan adıyla sosyal medya üzerinden ortaya atılan iddialar, İl Özel İdareyi, İl Genel Meclisini, İl Daimi Encümenini ve dönemin Valilerini töhmet altında bırakmıştır” dedi. “Söz konusu iş ve işlemlerle ilgili kamuoyu bir açıklama bekliyor idareden. Bir sözlü önerge olarak soruyorum. Sn. Valimiz bu konularla ilgili bir soruşturma açmayı düşünüyor mu? Yada soruşturma   başlatmış mıdır?” diye soran CHP’li Mehmet Yılmaz, “İl özel İdaremizin batış yada daha doğru bir tanımlama ile batırılış öyküsünün ana hatlarını ta 2013 sonundan itibaren  CHP grubu olarak  belirledik. Zaman zaman mecliste yaptığımız gündem dışı konuşmalarla, özellikle 2016 ve 2017 yıllarında Denetim Komisyonu çalışmaları sonucunda Denetim komisyonu raporlarına ilave olarak hazırladığımız CHP muhalefet denetim komisyonu raporları ile yine Sayıştay denetimlerinde tespit edilen  önemli usulsüzlükleri İl Genel Meclisi ve Giresun  kamuoyuyla paylaştık. Muhalefet olarak Giresun halkının bize  verdiği en önemli görev olan ,iktidarın yaptığı işlerin denetimi ve halkın bilgilendirilmesinin gereği olarak, özellikle iddiaların yoğunlaştığı 2013 sonu ve 2018 yılları arasındaki, o gün gerek İl Genel Meclisinde ,gerekse de basın açıklamaları yoluyla duyurduğumuz  konuları bir kez daha özetlemek ve anımsatmak ihtiyacı ortaya çıkmıştır. İl Özel İdaremizin batış öyküsünün miladı, 2013 yılının sonundan başlıyor. Bu tarihte kurumun banka hesaplarında 82 Milyon TL nakit olduğu ve bu paranın 2014 sonunda neden 18 Milyona düştüğü mutlaka ortaya çıkarılmalıdır. O yıllarda İktidar siyasetçileri Özel İdarelerin kapatılacağı, Büyükşehir ,olmadı Bütünşehir olacağımız ve özel idarenin mal varlığının o günkü CHP’li Belediyeye kalacağı  teziyle bir envanter çalışması yaptırdılar. Ortaya çıkan mal varlığının iğneden ipliğe kadar satılması, el değiştirmesi şeklinde çok hızlı bir talan çalışması hayata geçirildi. Köylünün parası ile görkemli ve özel idareye bol gelen bir hizmet binası yaptırıldı T.düzü mahallesine.   Kanunen  CHP li Belediyeye verilmesi gereken dolgu alanları, İl Özel İdaresine verilerek O gün için 25 Milyon TL regrasyon alanlarına yatırım yaptırılmış ,sonra da Belediye AKP’ye geçince bedelsiz olarak bu yerlerin devri yapılmıştır” dedi.Mehmet Yılmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü; “İhaleyle yapılması gereken işler çok yüksek oranda doğrudan temin yoluyla pahallı olarak yaptırılmış,az sayıda yapılan ihalelerde %3 gibi çok az bir kırımla gerçekleştirilmiştir. Hep aynı firmalar bu işin kaymağını yemiştir. Bazı firmalara bol miktarda borçlanılmış ve kurumun en kıymetli gayrimenkulleri (Kerasus tesisleri ve Giresunspor’a verilecek diye yeşil alandan akaryakıt istasyonu yapılan Aksu’daki yer gibi) daha pek çok yer borç karşılığı devredilmiştir.

2020 yılında 310 Milyon resmi ilan edilen toplam borcu ile batağa gömüldüğü kabul edilen İl Özel İdaremizle ilgili sadece 2 görevden alma işlemi gerçekleştirilerek adete bu işin siyasi  ve iktidar boyutu  kamufle edilmek, yapılan yasa dışı iş ve işlemlerde , tek başına önce

Genel Sekreter, sonra da Genel  Sekreter Yardımcısı  sorumluymuş gibi bir algı yaratılmak istenmiştir.

Bizim yıllarca İl Genel Meclisinde CHP Grubu olarak yaptığımız tespit  ve eleştiriler sonucunda  red oyu verdiğimiz konular , sonradan eski Genel Sekreter Hüseyin TAŞKIN’ın  görevden alınma gerekçeleri  olarak sıralanmıştır. Diğer anlamda  ,bizim uyarılarımız, yapmayın dediğimiz işler sadece bir  günah keçisine yüklenmiştir. Ne bu kararlara evet oyu veren İl Genel Meclisi üyeleri, ne Encümen üyeleri, ne de Vali’ler. Hepsi  pir-i pak. Hepsi tertemiz gösterilmiştir.

Sonuç olarak, muhalefet olarak yaptığımız eleştiriler doğrulandı diye sevinelim mi? Yoksa, yasa ve yönetmelik tanımadan savurgan ve hoyrat işlerin yapılmasını isteyen    Adalet ve Kalkınma Partili siyasetçilerin isteklerini emir kabul eden, İl Genel Meclisi Başkanları ve üyeleri, Encümen üyeleri, Valiler ve Genel Sekreter yüzünden batan  İl Özel  İdaresine üzülelim mi? Demiştik o günlerde.

Özetle , bu işten anladığımız , Sadece mevcut AKP milletvekillerinin istemediklerinin  yeri değiştirildi. Böylelikle Özel İdarenin içine düştüğü bu  çamurun ,bu balçığın birinci sorumlusu iktidar ve onun temsilcileri temizlenmeye çalışıldı. Böyle hedef saptıramazsınız. Tekrar ediyorum. Genel Sekreter  görevden alma gerekçeleri,  5302 sayılı yasaya aykırı işler, bundan önceki meclisten, bazıları da bu dönem meclisinden geçti. Yine bu konular Encümende karara  bağlandı. CHP Grubu olarak biz bu konulara  mecliste red oyu verdik. Çoğunluk olan AKP’li meclis üyeleri  kabul oyu verdiniz. Dönemin  Valileri de bu kararları onayladılar. Dün Özel İdareye   talimat yağdıran siyasetçiler  ve AKP iktidarı bu işten böyle sıyrılamaz. Yaklaşan seçimde Giresun halkı mutlaka sizden bu talanın bu mirasyedi satışların hesabını soracaktır.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.