Giresun Haber Postası

TÜRKİYEDE 6 GİRESUNDA TEK…

15 Kasım 2023 - 14:50
TÜRKİYEDE 6 GİRESUNDA TEK…

Türkiye’de 6 tane yatılı Mesleki Eğitim Merkezlerinden bir tanesi de Giresun-Bulancak ilçesinde bulunuyor.Mesleki Eğitim Merkezleri, öğrenciler için olanakları geniş bir okul olurken eğitimin yanı sıra çalışıp öğreniyorlar ve aynı zamanda da harçlıklarını çıkarıyorlar. Lise bitiminde lise diplomasının yanı sıra ustalık belgesi alıyorlar. Öğrenciler haftada 4 gün çalışıyorlar, 1 gün okula gidiyorlar.

“İŞSİZLİK SORUNU YAŞAMIYORLAR”

Bulancak Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Bayram Köksal, “öğrenciler Mesleki Eğitim Merkezini tercih ettiği takdirde büyük avantaj sağlıyorlar. Avantaj sağlamasının başında da şu geliyor: Öğrenciler, geldikleri günden itibaren sağlıkla ilgili sigortalanıyorlar. Ayrıca bunun yanında 9, 10 ve 11. sınıflar çalıştıkları yerden asgari ücretin %30’u kadar maaş alıyorlar. 12. sınıfta ise asgari ücretin %50’si kadar maaş alıyorlar. Bu onlar için bir avantaj. Öğrencilerimiz 11. sınıfın sonunda kalfalık belgesi ve 12. sınıfın sonunda da hem ustalık hem de meslek lisesi diploması alıyorlar. Dolayısıyla, şu anda bizim öğrencilerimiz bu merkezi bitirdiğinde hem meslek lisesi diplomasına sahip oluyorlar hem de ustalık belgesine sahip oluyorlar. Günümüzde bir kısım üniversite bitirmiş öğrencilerin işsiz kaldığı bir ortamda, bizim öğrencilerimiz ya kendi çalıştıkları iş yerinde işlerine devam ediyor ya da başka bir iş yerinde işlerine devam ediyorlar. İşsizlik sorunu yaşamıyorlar” dedi.

MESLEK LİSELERİ BİR AVANTAJ

Mesleki eğitim merkezlerinin avantajlarına dikkat çeken Köksal şunları kaydetti;“Mesleki eğitim merkezlerine kayıt, 31 Aralık’a kadar yapılıyor. Bu da bir avantajımız. Yani öğrenci 31 Aralık’a kadar gelip bize kaydolursa, o öğretim yılını tamamlamış sayılıyor. Ancak 31 Aralık’tan sonraki kayıtlarımız ertesi yıl için çalışabiliyor, ama ertesi yıldan itibaren okula devam ediyor. Biz de mesleki eğitim merkezlerinde haftada dört gün iş yerinde öğrencilerimiz 8 saat üzerinde çalışıyor, çalışma derken eğitim görüyor. Bunun yanında bir günde okula geliyor. Bu da öğrenciler açısından bir avantaj oluyor. Yani hem mesleği yerinde öğrenme, bizzat işin mutfağında öğrenme olduğundan dolayı, mesleki eğitim merkezlerinden mezun olan öğrenciler kalifiye eleman olarak yetişip çıkıyorlar. Öğrencilerimiz 34 alan 190 farklı daldan birini tercih edip ustalık ve usta öğretici belgesi bulunan iş yerlerine kayıt yaptırım öğrenim görebiliyorlar. Okulumuz imkanlar açısından bakılacak olursa Mesleki Eğitim Merkezi Türkiye’de altı tane, Karadeniz de ise tek Bulancak’ta. Mesleki eğitim merkezi Karadeniz bölgesinde bulunmasıyla bizim yöremiz için büyük bir avantajdır. Karadeniz’de başka böyle bir mesleki eğitim merkezi bulunmamaktadır. Pansiyonlu bir şekilde öğrenci kabul eden bu merkez, köyden veya başka bir yerden imkânı olmayan öğrencilere devlet tarafından sağlanan tüm imkânları sunmaktadır. Bu sayede öğrenciler, barınma imkânıyla birlikte çalışmalarına ve mesleklerini öğrenmelerine devam edebilmektedir. Şu anda öğrencilerimizin ağırlıklı eğitim aldığı alanlar, sanayide motor mekanik (otomotiv) ve kuaförlük alanlarıdır. Bunun yanı sıra mobilya ve dekorasyon ile yiyecek içecek alanlarında da öğrencilerimiz bulunmaktadır. Elektrik ve sıhhi tesisat gibi diğer alanlarda da öğrencilerimiz mevcuttur, ancak otomotiv alanı ağırlıklı tercih edilmektedir. Pansiyonumuzda sadece erkek öğrencilere yer verilmektedir, ancak kız öğrenciler de aynı imkânlardan faydalanmakta ve kayıt olabilmektedir. Kayıt şartları arasında en az ortaokul mezunu olma ve 14 yaşını doldurma şartları bulunmaktadır. Kuaförlük ve yiyecek içecek alanları dışında kız öğrenci sayımız fazla değildir. Üniversiteye gitmek isteyen öğrencilerimiz meslek lisesi haklarına sahiptir ve tercih ettikleri alanla ilgili ek puan alma imkânına sahiptir. Şu anda üniversiteye giden öğrencimiz bulunmamaktadır, çünkü öğrencilerimiz genellikle çalışmayı tercih etmektedir. Mesleki eğitim merkezlerinin imkânları ve diploma alma olanakları geçmişe göre çok daha iyidir. Öğrencilerimiz hem lise diploması almakta hem de ustalık belgesine sahip olmaktadır. Şu anda 200 öğrencimiz bulunmaktadır ve her geçen gün öğrenci sayımız artmaktadır. Bu da iş bulma konusunda kolaylık sağlamaktadır. Devletin mesleki eğitim merkezlerine verdiği önem ve katkılar sayesinde bu alanda ciddi bir gelişme kaydedilmiştir.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.